Banner

Тањуг - Отворено бијенале

There are no translations available.

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ - Јубиларни 10. медјународни бијенале уметности минијатуре у суботу је у Културном центру Горњи Милановац пред многобројном публиком из земље и иностранства свечано отворио министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић.

 Министар Марковић је казао да је ово манифестација којом се сви градјани Србије поносе и изразио је уверење да би се сваки град у Европи поносио њом, поготово што представљање дела аутора из 38 земаља пружа прилику и за упознавање са страним уметницима. Марковић је лауреату Саши Марјановићу (Србија) свечано уручио награду, који је гран при освојио за цртеж под називом "Писац".

Председник општине Горњи Милановац Дражимир Марушић рекао је да је од првог бијенала садржај ове манифестације остао исти, а да се сваке године повећава број уметника и приложених радова. После 20 година ово је постала престижна манифестација са препознатљивим квалитетом, констатовао је Марушић. Председник жирија др Ролф Кулц Мекензи из Берлина је потврдио одличан квалилтет пристиглих радова и додао да је једна од вредности изражавања кроз мали формат,  што уметник целокупну идеју мора да прикаже на максималним димензијама 10x10 сантиментара.

Мекензи је, медјутим, уочио да манифестација није позната у свету колико би требала. Главну поставку бијенала чини изложба на којој се представило 619 аутора из 38 земаља са 948 минијатура. Познати српски сликар Владимир Величковић је овогодишњи почасни гост бијенала, а изложба, омаж уметнику који ствара већ више од цетири деценије у Паризу отворена је у Ликовној галерији Културног центра на којој се он представио серијом малог формата. Пратећа изложба првонаградјених радова са свих претходних бијенала, укључујући документарни преглед, отворена је за посетиоце у Музеју рудничко-таковског краја. Манифестацију, у част јубилеја, прати двојезични (српско-енглески) каталог који има два тома и то у димензијама излозених експоната, 10x10/11 сантиметара. Медјународни жири, којим је председавао Мекензи, доделио је прве награде у девет категорија. За сликарство је награда уручена Џенији Чеф (Немачка), за графику Марку М. Драгићу (Србија), за скулптуру Томиславу Тодоровићу (Србија), за цртеж Фатмиру Зајми (Србија), за сакралну уметност Јенсу Балкерту (Швајцарска), за фотографију Маји Милановић (Србија), за интермедиј Стини Персдотер (Шведска) и за видео Никласу Халбергу (Шведска). У жирију су били и историчар уметности из Солуна Теодор Маркоглу, професор  Зоран Тодовић (Нови Сад), историчарка уметности Драгана Палавестра (Београд) и професор  Жарко Вучковић (Факултет уметности, Универзитет у Приштини). Главни спонзор овогодишњег Бијенала је горњомилановачка фабрика кондитора "Таково".(Тањуг)

 
Banner
Sponsors
Banner
Banner