Baner

10 Вести РС

10. Бијенале минијатуре у Горњем Милановцу

Јубиларни 10. међународни бијенале уметности минијатуре у Културном центру Горњи Милановац пред многобројном публиком из земље и иностранства свечано је отворио министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић. Он је казао да је ово манифестација којом се сви грађани Србије поносе и изразио је уверење да би се сваки град у Европи поносио њом, поготово што представљање дела аутора из 38 земаља пружа прилику и за упознавање са страним уметницима. 
 
Марковић је лауреату Саши Марјановићу (Србија) свечано уручио награду, који је гран при освојио за цртеж под називом "Писац".

Председник општине Горњи Милановац Дражимир Марушић рекао је да је од првог бијенала садржај ове манифестације остао исти, а да се сваке године повећава број уметника и приложених радова.

После 20 година ово је постала престижна манифестација са препознатљивим квалитетом, констатовао је Марушић.
Награде
 
Међународни жири, којим је председавао Мекензи, доделио је прве награде у девет категорија.
За сликарство је награда уручена Џенији Чеф (Немачка), за графику Марку М. Драгићу (Србија), за скулптуру Томиславу Тодоровићу (Србија), за цртеж Фатмиру Зајми (Србија), за сакралну уметност Јенсу Балкерту (Швајцарска), за фотографију Маји Милановић (Србија), за интермедиј Стини Персдотер (Шведска) и за видео Никласу Халбергу (Шведска).

У жирију су били и историчар уметности из Солуна Теодор Маркоглу, професор Зоран Тодовић (Нови Сад), историчарка уметности Драгана Палавестра (Београд) и професор Жарко Вучковић (Факултет уметности, Универзитет у Приштини).
Председник жирија др Ролф Кулц Мекензи из Берлина је потврдио одличан квалилтет пристиглих радова и додао да је једна од вредности изражавања кроз мали формат, што уметник целокупну идеју мора да прикаже на максималним димензијама 10x10 сантиментара.

Мекензи је, међутим, уочио да манифестација није позната у свету колико би требало да буде.

Главну поставку бијенала чини изложба на којој се представило 619 аутора из 38 земаља са 948 минијатура.

Познати српски сликар Владимир Величковић је овогодишњи почасни гост бијенала, а изложба, омаж уметнику који ствара већ више од цетири деценије у Паризу отворена је у Ликовној галерији Културног центра на којој се он представио серијом малог формата.

Пратећа изложба првонаграђених радова са свих претходних бијенала, укључујући документарни преглед, отворена је за посетиоце у Музеју рудничко-таковског краја.
 

 

 
Baner
Покровитељи
Baner
Baner