Baner

Тањуг

10. БИЈЕНАЛЕ МИНИЈАТУРЕ ОД 24. АПРИЛА У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ 
уторак, 20 април 2010 20:48 

 БЕОГРАД - Доделом награда, у Горњем Милановцу ће у суботу, 24. априла, бити отворен јубилерни 10. медјународни Бијенале уметности минијатуре, најављено је у Министарству културе. На конференцији за новинаре речено је да су на бијеналу заступљени радови 619 аутора из 38 земаља и да је медју 948 минијатура, једногласном одлуком жирија, гран при припао Саши Марјановићу (Србија) за цртеж "Писац".

Председник уметничког савета и члан жирија Жарко Вучковић рекао је да ће Бијенале, како и доликује првом великом јубилеју, поред основне изложбе коју чине радови свих аутора, бити отворена и поставка једног броја оних који су позвани да учествују мимо  селекције. Ту поставку публика ће моћи да види у Модерној галерији Културног центра. Ове године почасни гост бијенала је наш велики уметник који живи и ради у Француској, Владимир Величковић. Изложба , омаж Величковићу, биће уприличена у Ликовној галерији Културног центра. Пратећа изложба првонаградјених радова са свих претходних Бијенала, укључујући и документарни преглед, биће постављена у Музеју рудничко-таковског краја. Вучковић је најавио да ће, у част јубилејаја, двојезични (српско-енглески) каталог имати два тома и то у димензијама изложених експоната, 10x10/11 сантиметара. Он сматра да ће, као и прошло БИјенале, јубиларно привући пажњу око 1000 посетилаца. По његовом мишљењу, горњомилановачко Бијенале је манифестација која је одавно превазишла локални ниво, не само због тога што је већ дуго медјународног карактера, већ по његовом квалитету и одјеку. Медјународни жири, којим је председавао др Ролф Кулц Мекензи из Берлина, доделио је прве награде у девет категорија.

За сликарство је добио Гениа Чеф (Немачка), за графику Марко М. Драгић (Србија), за скулптуру Томислав Тодоровић (Србија), за цртеж Фатимир Зајми (Србија), за сакралну уметност Јенс Балкерт (Швајцарска), за фотографију Маја Милановић (Србија), за интермедиј Стина Персдотер (Шведска) и за видео Никлас Халберг (Шведска). У жирију су били и историчар умнетности из Солуна Теодор Маркоглу, проф. Зоран Тодовић (Нови Сад),  истпооричар уметносати Драгана Палавестра (Београд) и проф. Жарко Вучковић (Факултет уметности, Универзитет у Приштини). Главни спонзор овогодишњег Бијенала је горњомилановачка фабрика кондитора "Таково".(Тањуг)

 

 

 
Baner
Покровитељи
Baner
Baner